Brushletteren - een kaartje maken!

We gaan aan de slag met brushletteren, oftewel het werken met brushpennen en gaan een kaartje maken! 

Wat heb je hiervoor nodig:

- Brushpennen, ik heb hierbij de Koi brushpennen van Sakura gebruikt.

- Papier: om te oefenen is printerpapier prima, wil je er kaartjes oid van maken zou ik dikker papier gebruiken. Ik werkte hierbij met het Ecoline Papier van Talens.

- Potlood & gum.

Stap 1: we gaan downstrokes maken: zoals je ziet, houd ik hierbij de brushpen stevig vast. Niet aan het einde van de pen, want dan kun je geen kracht zetten. Bij downstrokes, bewegingen naar beneden, plaats je de brushpen op het papier en trek je het met wat kracht naar beneden. Je klapt eigenlijk de punt van de brushpen -wanneer je rechts bent- naar links en maakt ze brede stroken wanneer je naar beneden gaat. Oefen het maar!

 

Voor de kaart werk ik overigens op een dubbelgevouwen A5, en begin zo met een strepen voor de achtergrond. Ik leg de 6 kleuren die ik wil gebruiken al klaar en start met de eerste 'downstroke'/ lijn naar beneden. Ik trek deze lijn in 1x, zodra je gaat aarzelen/ stoppen; ga je dat in je werk zien! 

Stap 2: Ik heb al heel wat meer lijnen naar beneden getrokken. Het geeft niet wanneer je een kleine beetje wiebelt, zolang je de lijnen maar in 1 keer trekt; dan worden ze het mooist. 

 

O ja een tip: ik plaats de te gebruiken kleuren altijd op een rijtje, heb ik een kleur gehad dan leg ik deze weer achteraan de rij, zo hoef ik niet bij elke lijn te bedenken 'o ja, welke kleur is nu weer aan de beurt...'!

Stap 3: Is de achtergrond naar je zin? Pak er dan het potlood bij en schets je tekst in: 

 

1) Ik teken hierbij eerst een boog die ik wil gebruiken voor de vorm van het woord Dank. 

2) Ik schets hierboven 'Dank', ook hier gebruik ik al een beetje het idee van (brush)letteren: dikke lijnen wanneer je bij een letter naar beneden gaat.

3) 'Nu' wel in sierletters. Ook hierbij geldt weer: wanneer je naar beneden gaat, dikke lijnen! 

4) Tenslotte: het woord JE: dit plaats ik in gewone letters: dus zonder dikke & dunne lijnen.

Stap 4: Alles naar je zin? Dan kun je er met de brushpen overheen! Je kunt ook met watervaste fineliners werken, daarmee kun je nog net wat kleine details maken. Ook leuk! 

Stap 5: Tenslotte de finishing touch: gum de nog zichtbare potloodlijntjes voorzichtig weg en maak een stippelkader om je ontwerp heen! 

 

Je kaartje is klaar om een lieve persoonlijke boodschap erin te zetten en iemand er heel blij mee te maken! 

 

Veel plezier! 

 

Download
Gratis download: Brushlettering Oefenblad
Download hier je gratis oefenblad.
oefenvel.pdf
Adobe Acrobat document 7.7 MB

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marian Wassenburg (maandag, 23 maart 2020 10:44)

    Wat gaaf en fijn dat jullie dit doen!!