Tie-Dye

Helemaal hip: aan de slag met textielverf en zelf van die gave Tie-Dye effecten maken in je kleding! 

 

Wat heb je hiervoor nodig:

- Een wit t-shirt of ander textiel; van minimaal 50% katoen

- Elastiekjes: ik heb er 4 gebruikt

- Textielverf van Talens Art Creations: ik heb zowel de gewone, als de Zijde textielverf gebruikt

- Mengflesje 

- Strijkijzer

- Plastic of bakpapier ter bescherming van je tafel

 

Voorbereidingen:

Was eerst je textiel op 40 graden en zonder wasverzachter! Het hoeft niet compleet droog te zijn om er mee aan de slag te gaan. 

 

Kies een aantal kleuren textielverf waarbij je het volgende in gedachten kunt houden: 

 

-Zijde textiel verf: deze is op de perfecte dikte om te gebruiken voor tie-dye. Je kunt het om precies te werken overgieten in een mengflesje, maar dat is anders niet nodig. 

 

- Textielverf: deze moet je om te gebruiken voor Tie-Dye iets aanlengen met water: ik gebruik de verhouding: 2/3 verf, 1/3 water: de verf trekt dan niet helemaal door de stof heen, wil je dat wel zou ik voor 50/50 gaan. De 'gewone' Textielverf van Talens Art Creations heeft ook oa geweldige Pearl-kleuren, goud en neon kleuren in het assortiment. 

 

Om goed het verschil te zien tussen wat welke verf doet: zie de foto hierboven: het geel is met zijde textielverf gemaakt en is dus door & door in de stof getrokken (want dunnere verf), de gewone textielverf heb ik voor het goud, neon roze en paars gebruikt. Deze kleuren zijn prachtig, intens en met een glimmertje, maar is niet compleet in de stof getrokken. 

Stap 1:

Het draaien van de stof om zo straks je spiraal/ 'swirl' te creëren: pak een punt van het shirt, trek het iets omhoog en begin rustig te draaien. Er komen nu plooitjes in de stof die je  rustig zoveel mogelijk langs elkaar vouwt. Probeer zo min mogelijk stof uit te laten steken en zorg dat alle vouwen netjes zoveel mogelijk naast elkaar liggen. Je kunt dit gedeelte beter een paar keer overnieuw doen, totdat het naar je zin is, dan dat je dit 'afraffelt': dat ga je zien!

Zie anders ook het YouTube filmpje dat we hierbij gemaakt hebben.  

 

Stap 2:

Is het naar je zin? Dan bind je er de elastiekjes om: je maakt zo 'pizzapunten' zoals ook op de eerste foto te zien is. Dit hoeft niet superstrak te gebeuren: dit is puur om je te helpen met de vlakverdeling. Je gaat nu namelijk vakje voor vakje (puntje voor puntje) inkleuren met je verf! Je merkt dat hierbij een mengflesje met een fijn uiteinde erg prettig werkt: zo kom je met je verf ook goed in de plooien! Zorg dat je zowel de voor- als achterkant goed van textielverf voorziet. 

Stap 3: Laat het geheel daarna goed drogen; zeker een uur of 6! Voor de ongeduldigen: je kunt het ook iets bevorderen door er een föhn bij te pakken. 

Stap 4: Is het droog? Verwijder dan voorzichtig de elastiekjes. Let op; fixeer nu eerst de verf door het te strijken! (op katoenstand). Ga goed over alle kleuren heen. Herhaal dit desgewenst na een uurtje nog een keer: alles om je kleuren zo helder en in mijn geval zo glitterend mogelijk te houden! Pas hierna (!!!) spoel ik het shirt met koud water uit. 

Stap 5: Laat het weer drogen, strijk het nog 1 keer en je creatie is klaar om mee te pronken!! 

 

Let op: was het bij voorkeur zo koud mogelijk en met de hand om de kleuren mooi te houden. Bij de eerste keer wassen voeg ik ook een scheutje azijn toe: wederom om de kleuren zo stralend mogelijk te houden! 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marinelle (vrijdag, 12 juni 2020 16:49)

    Tof! Dankjewel voor de uitleg en voorbeelden. Ik ga het op een paar schorten uitproberen :-)