Zen Gems tekenen

Het maken van zogenaamde Zen Gems: ofwel juwelen tekenen met daarom heen, waar je wilt, wat Zentangle. Je wordt er rustig/ Zen van en het resultaat is levensecht.

 

De kunst is het werken in heel veel laagjes en kwalitatieve potloden, waarmee je mooi de kleuren in elkaar over kunt laten lopen. 

 

Wat heb je nodig: 

 

- 5 potloden, ik heb Bruynzeel Design gebruikt, in zwart, wit, en 3 kleuren verdeeld in een donkere, midden en lichte kleur. In dit voorbeeld werk ik met een paarse (nr 59), een midden roze (nr 71) en een lichtroze (nr 70).

- Een Sakura Micron Pigma fineliner, dun: bv #005

- Doezelaar

- Grijs potlood

- Zentangl papier/ tile 

- Witte gelly roll pen 

 

 

 

Werkwijze:

1: Werk van donker naar licht: begin met zwart de basisvorm (in dit geval een ovaal) te tekenen. Druk nog niet te hard en teken daarna een paar mm in de ovaal zwart. Laat het iets licht uitlopen. 

 

2: Pak nu je de op zwart na de donkerste kleur: in dit geval de paarse begin hier eerst mee over het zwart heen te tekenen, teken daarna een paar mm alleen paars en laat dit licht uitlopen. 

 

3: De volgende kleur: midden roze: ook hierbij begin je eerst bij het zwart, ga hierna over het paars heen, daarna een gedeelte met alleen midden roze. Laat dit weer licht uitlopen.

 

4: Tenslotte de lichtste kleur: licht roze: begin hierbij weer bij de buitenste kleur; het zwart. Ga daarna van buiten naar binnen, over alle andere kleuren heen, het hart van de ovaal kleur je tenslotte licht roze. 

 

Herhaal deze stappen een keer of 3, waarbij je telkens iets harder drukt om de kleuren steeds intenser te maken. 

Om de kleuren nog mooier in elkaar over te laten lopen, kun je na 3 lagen met de donkerste kleur (paars in dit geval) over de gehele vorm heen gaan. Druk niet heel erg hard. Je ziet direct dat de kleuren nog wat meer 'blenden'/mengen. 

 

Ook is het mooi om over het geheel een laag met het witte potlood aan te brengen. 

 

Sluit weer af met een laag met alle kleuren waarbij je weer van buiten naar binnen werkt. 

Wanneer je edelsteen naar je zin is, ga je verder met volgende stappen:

 

1) Pak de Sakura fineliner erbij voor wat scheurtjes/ 'craquelé' te maken in de steen: dit werkt het mooiste met heel dunne lijntjes. 

 

2) Met de witte belly roll teken je er de lichtaccenten op. 

 

3) Het is daarna Zentangle/ doodle tijd! Met de fineliner kun je er een soort van hanger van maken of andere Zentangle patronen toevoegen. 

 

4) Gebruik daarna je grijze potlood en doezelaar om er schaduwen mee te maken: teken hierbij eerst met het grijze potlood een lijntje: ga hier met de witte doezelaar overheen en je ziet dat het mooi uitveegt en een mooie schaduw wordt. 

 

Succes! 

 

Check ook ons YouTube kanaal voor een filmpje van deze techniek:

https://www.youtube.com/watch?v=gSWTdQeWhrs&t=1s

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    marga.rensen@planet.nl (maandag, 23 november 2020 21:08)

    hoi martine. Ik heb vanmiddag de workshop gedaan. was erg leuk! waar was dat boekje te vinden dat je op de site gezet had?
    ik kan ook niet meer inloggen met het verkregen wachtwoord.
    groet marga