Ecoline- de basis voor het maken van Galaxies

Galaxies maken, je eigen melkweg creëren; ik ben er dol op! In de Thuis Experience les van vandaag laat ik je graag kennis maken met 2 manieren waarop je dit kunt maken. 

 

Maar om te beginnen, wat heb je nodig:

- Ecoline in minimaal 3 kleuren. Ik vind zelf de volgende kleuren prettig werken: licht roze (390) , donkerroze (nr 337), een helderblauw (nr 505) en mijn favoriet: donkerblauw (nr 533). Gebruik witte ecoline voor de 'sterren'. 

- 2 glaasjes water

- Een doek of tissue

- 2 Penselen: 1 grote (bv nr 12) en 1 fijnere (bv nr 4)

- Stevig papier: ik gebruik zelf graag het watercolor paper van Talens Art Creations (240 gr/m2)

- Evt wat zout

Ik onderscheid in het werken met ecoline en het maken van galaxies in het bijzonder 2 manieren om mee te werken: 

 

1: Nat tegen nat. Hierbij laat ik op een droge (dus niet eerst natgemaakte) ondergrond vlakken ecoline in elkaar overstromen. Om dit duidelijk te maken, laat ik het het liefste oefenen met het maken van 2 harten. Eerst hart 1 in bv de kleur roze: gebruik hierbij het grote penseel want je wilt flink wat ecoline op het papier hebben. Daarna maak je hart 2, in deze afbeelding in donkerpaars. Zorg dat de 2 harten elkaar niet raken! Pas wanneer je hart helemaal gevuld is met ecoline, dan pas, laat je de harten raken. 

Het mooie aan het werken met ecoline is dat het ook een beetje een kwestie van loslaten is. Net als bij de harten is het niet te voorspellen welke kleur door de ander heen gaat lopen en hoe het dan gaat lopen. 'Let it go!' 

Nat tegen nat dus: dit heb ik ook gebruikt bij het maken van de Galaxy hiernaast. 

Ik begin daarbij altijd met de meest lichte kleur: geel dus. Zet dit puur op en gebruik mijn grove penseel om het naar beneden te 'verven'. Ik maak mijn penseel in water schoon, zorg dat er nog iets water op het penseel zit en werk weer naar beneden: het geel wordt nu van de meeste pure kleur geel steeds lichter. Ik zet er dan de 1 na lichtste kleur puur tegen aan. Oranje in dit geval. Ik gebruik een droog penseel om het zoveel mogelijk met het geel te laten blenden/ mengen en werk weer naar beneden, ook hier gebruik ik weer een iets vochtig penseel met water om de kleur lichter te laten worden. Dan de volgende kleur er puur tegen aan. 

 

De kunst hierbij is om zowel met de pure ecoline te werken, als met penselen met een beetje water plus weer een droog penseel! 

 

Leg dus een doek of tissue naast je klaar om telkens je penseel op schoon te maken. (Zie ook verder het YouTube filmpje)

2: de 2e methode om Galaxies mee te maken is om 'Nat in Nat' te werken. 

 

Ik maak hierbij met een schoon penseel en schoon water een vorm op het paper. Bijvoorbeeld een cirkel. Je zorgt ervoor dat het water goed op het papier ligt; niet te zuinig werken dus. 

 

Pak hierna het fijnere penseeltje en start hiermee in het midden met de meest lichte kleur die je wilt gebruiken. Ik werk hier altijd een beetje deppend bij. Je ziet dat de kleur mooi uit gaat lopen in het water. Zet daarna de 1 na lichtste kleur hier tegenaan en bouw het zo op tot je vorm gevuld is. Ik vind het altijd mooi werken om aan de randen de meest donkere kleur in te laten vloeien. 

 

Is het niet naar je zin? Je kunt altijd een teveel aan ecoline opdeppen met een doekje/ tissue, of er wat zout in strooien! Dit absorbeert de ecoline, waardoor je er mooie kristallen in krijgt. Ook kun je er gewoon nog een keer met een laagje ecoline overheen gaan. 

Tenslotte, welke techniek je ook gebruikt: de finishing touch; de spatjes! 

 

Wanneer alles droog maar dan ook echt droog is, gebruik je de witte ecoline om er spatjes mee te maken. Je kunt hiervoor een tandenborstel gebruiken, een ouderwets spatraampje of je dipt een penseel in de ecoline waarna je met een ander penseel er tegenaan tikt, waardoor de spatten op je werk vallen. 

 

Waar je ook voor kiest: oefen het altijd even op een ander blaadje om te zien wat de ecoline gaat doen. Het zou zo zonde zijn wanneer je zo op het laatste 1 grote witte flats op je werk krijgt. 

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Hetyy (vrijdag, 03 april 2020 14:13)

    Gaat straks uit proberen leuke les heb materiaal thuis allemaal gekocht bij workshop bij Talens